ŠKODLJIVCI

MRAVLJE


problemi z mravljami se pojavijo predvsem v poletnih mesecih,razen pri FARAONSKIH MRAVLJAH,ki se v glavnem zadržujejo v stanovanjih in so prisotne preko celega leta. Živijo v kolonijah. Gnezda , imajo globoko v zemlji in na mestih ,ki so težko dosegljiva. Njihova gnezda so navadno narejena v temnih in skritih mestih.Za normalno preživetje potrebujejo temperature do 20 stopinj C

VRSTE MRAVELJ-črne mravlje-rdeče mravlje-faraonske mravlje


ŠČURKI


so veliki od nekaj milimetrov do več centimetrov. Telo je ovalno,noge imajo dolge in polne trnov in ščetin. Na koncu zadka so parni izrastki. Na glavi so poleg oči ,dolge nitaste tipalnice. Pri nas se pojavljajo:ameriški ščurek,nemški ščurek in kuhinjski ščurek. Ščurki so lahko prenašalci bolezni,njihovi izločki pa so lahko kužni ter alergeni.


BOLHE

so nekaj milimetrov velike žuželke,navadno rjave barve ,ob straneh sploščene in brez kril. Imajo tri pare močnih nog. Bolhe so tudi vmesni gostitelj pasje trakulje. Samica v ugodnih razmerah odloži 40-50 jajčec na dan,to počne približno sto dni.


STENICE


so velike štiri do pet milimetrov,rjave barve in se hranijo z krvjo. Živijo v povprečju 6-12mesecev. Samice zležejo2-3 jajčeca na dan. V roku deset dni se jajčece izvali.


MUHE


pri nas poznamo predvsem hlevsko in hišno muho. Samica hišne muhe začne odlagati jajčeca,ko je stara 48 ur. Tekom,svojega življenja,kit raja od enega do treh mesecev,odloži štiri do pet serij jajčec. V vsaki seriji pa je od 100 - 150 jajčec. Iz jajčec se razvijejo ličinke,ki se zabubijo iz njih pa se razvijejo odrasle muhe.


OSE


ose so koristne saj ubijajo druge insekte,vendar so nadležne in prenašalke povzročiteljev najrazličnejših bolezni. Ose so povzročiteljice nezgod,alergičnih reakcij in anafilaktičnega šoka.


SRŠENI


sršen spada v družino os,vendar je precej večji od navadne ose. Samice so večje od samcev..Ko so oplojene,zgradijo prava gnezda svoje satje zgradijo več nadstropno. Ličinke krmijo,z mesom drugih ličink,same pa se hranijo z nektarjem.

Ose in sršeni se pojavljajo od junija do oktobra in v primeru naselitve v stanovanjskih objektih oziroma njihovi bližini,lahko postanejo zelo nadležni. Z zadrževanjem v njihovi bližini,bodo svoja gnezda poskusile zaščititi. To storijo z napadom(pikom),pri tem pa tudi oddajajo kemikalije,ki privabijo še ostale ose. Osja gnezda lahko štejejo tudi do več tisoč osebkov. Zato je priporočljiva strokovna odstranitev.